Voigtländer - „...weil das Objektiv so gut ist”

 


Ha valaki feltesz nekem egy „Mi a kedvenc…?” kezdetű kérdést - arra általában nehéz válaszolnom.

Melyik a kedvenc filmed? Vagy autómárkád, prímszámod, gyereked stb. Ez különösen igaz a fényképezőgép márkákra. Sok számomra kedves típus és brand van. Nehéz közülük választani, de az biztos, hogy a Voigtländer ott van a top háromban.

Hogy miért, annak számos oka van.

A történelem

Biztos, hogy nincs még egy olyan életúttal rendelkező márkanév vagy gyártó a fényképezés történelmében, mint a Voigtländer (a helyes kiejtés kb.: fojgtlender). Amikor a legendás Leica megszületett, a Voigtländer már több mint 160 éve létezett és 85 éve gyártott fényképezőgépeket. Amikor a Canon céget Tokióban megalapították - a Voigtländer már legyártotta a 3.000.000. objektívet.

A Petzval féle portré objektívvel szerelt csupa sárgaréz „Metallkamera”-ból a XIX. század közepén kb. 600 darabot készítettek. A 120 Guldenes egységár jelenértéke kb. 1 millió Ft. Mindössze 4 bizonyítottan eredeti darab található szerte a világon. Az értékük felbecsülhetetlen. A replikákat 2000 Euro körül szokták elárverezni.


A jól ismert logó ma még mindig létezik (sajnos már csak az) és biztosan megjelent már a XIX. században is. Nem sok olyan ipari arculat létezik (ha van egyáltalán) ami legalább 120 éve változatlan és ma is komoly értéket képvisel.




Az is egy figyelemreméltó tény, hogy a szintén világhírű Rolleiflex egyik alapítója és műszaki géniusza -Reinhold Heidecke- szintén a Voigtländer-nél kezdte a pályáját, sőt az új cég központja is Braunschweig lett.

Számomra a legérdekesebb időszak az 1925-től 1965-ig tartó periódus. A korábbi tevékenység nekem már túl anakronisztikus, ami pedig a hetvenes évektől történt az egy olyan tipikus destruktív folyamat, ami rengeteg jónevű európai (főleg német) gyártó teljes elértéktelenedéséhez vezetett. Röviden és egyszerűen: szervezzük ki a gyártást valahová a távolkeletre olcsóért, rakjuk rá a címkénket és úgyis megveszik.

Ellenben amit a XX. század első kétharmadában alkottak, az örökre beírta a Voigtländert az fényképezés történelmébe.

A teljesség igénye esélytelen, így csak néhány példát és terméket ragadnék ki ebből a másfél emberöltőnyi időszakból:

A Bergheil és az Avus síkfilmes, mattüvegkeresős összecsukható gyönyörűségek. Magyarországon is elérhető volt.

Forrás: Fortepan

A vékonyabb pénztárcájú közönségnek készítették a VAG változatokat. Egy-két extra funkciót lespóroltak a csúcsváltozatokról, de pl. a lencse még mai szemmel is káprázatos.


A cég a TLR-ek kategóriájában is megmutatta a képességeit a csodálatos Superb-bel, amely 6 évvel az első Rolleiflex után debütált. 


Itt is volt fapados változat, a "Brillant", amelyről korábban már írtam részletesebben.

1932-ben jelent meg a 6x9-es Prominent, amely a cég első távmérős gépe volt és állítólag az első fénymérős váz. (bár ez a fénymérő jóval primitívebb volt, mint a Contax szelénes megoldása)

30-es években indult 6x9-es Bessa sorozatból készültek egyszerű távolság-saccolós, keret- és brillantkeresős alapváltozatok, de távmérős fényerős kivitelek is, amelyeket még a háború után is gyártottak. Némelyik ritka objektívvel gyártott variáció manapság 10.000 Euró feletti árakon cserél gazdát.   

Bessa RF 1940

1956 és 1972 között a Zeiss alapítvány volt a Voigtländer tulajdonosa. Bár ez -véleményem szerint- még az „aranykorszak”, sajnos már ebben az időben is keletkeztek méltatlan színvonalú termékek.


A 70-es, 80-as években a brand akkori tulajdonosa -a Rollei- Szingapúrban gyártatott Voigtländer SLR kamerákat felirattal.

1987-től a Ricoh és Chinon használta a brand-et, 1999 óta pedig a Cosina rendelkezik ezzel a joggal.

Ennek a japán cégnek köszönhetjük az márkanév utolsó felcsillanását gépvázon. A Bessa III egy 6x7-es Fujifilm fejlesztésű rangefinder.

Jelenleg leginkább drága Leica kompatibilis objektívekkel találkozhatunk ilyen márkanév alatt (szintén Cosina termék)

A magyar szál

Mint az köztudott minden nagy sztoriban van egy magyar vagy magyar származású szereplő. A Voigtländer eleve az objektívgyártásból fejlődött komplex fényképészeti vállalattá erre pedig esélye sem lett volna Petzval József munkája és találmánya nélkül. A Petzval portré objektív teljesen egyeduralkodó volt a Tessar megjelenéséig, de a 90-es évekig kimondottan elterjedt és még manapság is felbukkan rendszeresen. Kellően hosszú ideig a Voigtländer volt az egyetlen gyártó és forgalmazó, majd miután vitába keveredett a feltalálóval, Németországba helyezte át a gyártást - így kibújt a bécsi szabadalom hatálya alól. Ettől függetlenül ez a kezdeti kooperáció mind a két szereplő nevét örökre bevéste a fotográfiai dicsőségtáblába.

Well built

Az 50-60-as években készült 35mm-es gépeken lehet igazán érezni, hogy mennyire masszívak ezek a „vasak”. 6-7 évtized után is működik, pontos, nem nyekereg, nem engedi a fényt, öröm használni.

VITO CLR

20-30 évvel fiatalabb szovjet gépek használata esetén természetesnek veszem, hogy cserben hagynak, de egy 60-as években gyártott Vitomatic-nál el se tudom képzelni.



Szerintem ugyanaz a kategória, mint a Contax vagy a Leica, de töredék áron.

Van egy 36-ban gyártott Bessa-m - minden funkciója (még az önkioldó is) hibátlanul működik. A záridők pontosak, a lencse éles, a kihuzat „fénytömör”.

Hasonlóan a legsikeresebb német gyártóhoz a Voigtländer se tudott sikeres lenni a tükörreflexes gépek világában. Viszont amit csináltak, az masszív, mint egy zöldséges Merci.


A német márkanév idén már a 265. születésnapját ünnepelhetné, de a létezése manapság csak egy illúzió. Kedves dolog a Cosina-tól, hogy belegravírozza a termékeibe a 11 darab szép kalligrafikus betűt, de azok az objektívek -bár nagyon jó minőségűek- akkor is csak egy kevésbé ismert japán gyártó termékei.

Én biztos nem vennék Mazda MX5-öt Porsche emblémával tripla áron.

Szerencsére a múltat viszont nehéz kitörölni és ott vannak az „aranykorszakban” gyártott műszaki csodák, amelyeket ma még olcsón meg lehet vásárolni.

Minden analóg fotósnak szívből ajánlom, hogy próbáljon ki egy Bessa-t, vagy egy Vitomatic-ot!

Nehéz lesz elengedni.


Ha tetszett a poszt, és szeretnél még ilyeneket olvasni, akkor a "Buy Me a Coffee" segítségével tudsz támogatni. (katt a sárga gombra!)

Köszönöm!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések