Kiev távmérős fényképezőgépek


A II. világháború után a Kijevben működő Arsenal gyár elég széles választékban gyártott fényképezőgépeket. Készült középformátumú, 16mm-es, a 35-ösökből tükörreflexes és távmérős is.

Ebben a posztban csak az utóbbival foglalkozom.    

Felületes szemlélő számára a Kiev (II.-IV.) csak egy a számos szovjet Leica klónok közül. Pedig ez a gyártmány sok szempontból kimondottan különleges és semmi köze sincs a Leica-hoz.

Ezek a rangefinderek, gyakorlatilag Contax kamerák Ukrajnából.

Szemben a Fed-Leica történettel, itt nem sok homályos rész van. A Vörös Hadsereg egyszerűen elvitte Drezdából és Jénából háborús zsákmány formájában a gépeket és a dokumentációkat. Azután az ukrán fővárosban Kiev (КИЕВ) néven folytatódott a Zeiss Ikon Contax fényképezőgépek gyártása 1947-től egészen 1980-ig.

Ahogyan az nagyjából ismert 1924.-ben a Leica - az Oskar Barnack által fejlesztett távmérős géppel - forradalmasította az amatőr fotózást (vagy talán megteremtette). Németországban járunk, ahol mindig mindennek megvan a klasszikus riválisa. Adidas-Puma, Mercedes-BMW, Bayern-Dortmund stb. A Leica (Leitz) ellenpárja a Contax (Zeiss) volt.

A Contax rangefindereket kimondottan Leica-k riválisának szánták. Óriási erőfeszítéseket tettek, hogy lehetőleg minden technikai paraméterben felülmúlják a wetzlar-i startup-ot.     

Ezt a bravúrt Hubert Nerwin -a Zeiss vezető tervezője- 1936-ban vitte véghez a Contax II megalkotásával.

Az első fényképezőgép a világon, amelyben a távmérő egybe van építve a keresővel, és szintén az első, amely 1/1250 mp-es záridővel rendelkezik. A távmérő bázistávolsága több mint duplája a Leica-hoz képest. Az elsők között alkalmaztak bajonett csatlakozót az objektívek rögzítésére menetes helyett.

A zárszerkezet függőleges lefutású fém redőny, ami nem érzékeny a lencsén keresztül behatoló nyári napfényre és szinte elpusztíthatatlan.

A Kiev nem licenc alapján utánozta a német terméket, mint a FED, hanem konkrétan ugyanazokon a gépeken ugyanazokból az anyagokból készült, mint az eredeti Zeiss. Persze szovjet szokás alapján jó sok szemét is keletkezett, de azok a darabok, amelyek túlélték az elmúlt 50-60 évet valószínűleg ma is használhatók. Szemben a FED és Zorki rangefinderekkel, Kiev-ből összesen se készült annyi mint azok egy-egy sikeresebb szériájából. Ez tovább növeli az „exkluzivitását” és joggal nevezhetjük a KGST high-end távmérős kamerájának. A Kiev 4-et a FED 4-esnél 60%-kal drágábban, a tükörreflexes Zenit-tel egy árban lehetett megvásárolni.

Kiev 4 (hibásan vettem, de sikerült megjavítani)

A Kiev 4 a Contax 3 szovjet folytatása, amely a világ első fénymérővel egybeépített fényképezőgépe volt 1936-ban. Az ukrajnai gyártás 1958 és 1974 között zajlott. 

A Kiev 4AM egyike az utolsó típusoknak. Állítólag iszonyú mennyiségű selejt keletkezett a gyártás során, ami hozzájárulhatott a rangefinder gyártás beszüntetéséhez 1987-ben. Ez már szovjet „fejlesztés”. Amennyiben fejlődésnek tekintjük, a primitívebb és lassabb zárat vagy a műanyag kurblira cserélt visszacsévélő gombot.


A váz semmit nem fejlődött 40 év alatt. Érdekes módon a Kiev sosem kapott gyorsfelhúzókart, még az utolsó darabokat is tekerőgombbal kellett felhúzni. A Kiev-ek többsége Jupiter f2-es lencsét kapott, ami elég jó reputációval rendelkezik. Én személy szerint nem vagyok tőle elájulva. Egyes későbbi modellek -pl. a 4AM- viszont a Helios 103-as, f1.8-as fényerejű objektívekkel kerültek forgalomba.


Ez a Helios nem összekeverendő a széles körben használt 44-essel. Ugyanúgy dupla gauss és hat tag 4 csoportban, de ezzel kb. vége is a hasonlóságoknak. A blende mindkét irányban tovább tekerhető (1.8-22 vs. 2-16) és a gyújtótáv is rövidebb 5mm-rel. Eddig csak fekete-fehérrel próbáltam, de szerintem nagyon jó rajza van.




nyitott rekesznél csavarja a hátteret, mint a rokonai



A hétköznapi használatban nagyon klassz kamera a Kiev, de engem nagyon zavar a távmérő ablakának elhelyezése. Mindig letakarom az ujjammal. Kicsit szokatlan a fókusz állító kerék is.

lányommal "párbajozunk"

Minden hátrányával és elavultságával együtt valószínűleg a Kiev a szovjet távmérősök legjobbika, amit érdemes manapság is használni.  

 


Megjegyzések

  1. 1. Nem csak a gépeket és a dokumentáciot vitték, hanem alkatrészeket és személyzetet.
    - ezért az elsö példányok eredeti Contax alkatrészek.
    - akit vittek (mérnököket, tehnikusokat) ment mert nem kérdezték hogy akar-e. Örvendtek hogy nem Gulagba kell menni, illetve hogy nem Németországban kell éhezni. Állitolag elég jó körülményeket biztositottak nekik.
    2. A zár bronzlamellái ellenálloak, de az öket összetarto selyempántokat kikezdi az idö. Ha egyik pánt szakadt, akkor a második redöny srégen fut, ha mindkettö akkor egyáltalan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kiegészítést! Az én egyik Kiev-emnek kicsit "csálén" áll a redőnye, akkor valószínűleg az egyik pánt már a végét járja

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések