A szegény ember Leica-ja - egy első generációs Zorki


Tegnap sikerült szereznem egy Zorki 1E típusú fényképezőgépet. Bár szinte semmi se működik rajta, a korához képest vállalható állapotban van. Egy viszonylag megbecsült darab az első generációs Zorkik közül, amelyeket 1947 és 1956 között gyártottak.
Maga a Zorki (Zorkíj – Зоркий) márkanév 1949-ben jelent meg teljesen önállóan. Ekkor hagyták le a készülékekről a FED márkajelzést, amit azért került előtte oda, mivel Fed-től kapta meg a KMZ a Leica utánzatok terveit.
Hihetetlen zavaros, hogy pontosan hogyan kezdődött a Szovjetunióban a Leica másolatok, utánzatok gyártása. Olvastam már olyat is, hogy tulajdonképpen a sztálini birodalomban fejlesztették ki ezeket a kompakt távmérős gépeket és a Leica csak követte ezt a trendet. Ez nagy valószínűséggel baromság.
Egy másik elmélet szerint háborús jóvátételként kerültek a Leica gyártási dokumentációi az oroszokhoz. Ez akár igaz is lehetne, de akkor mi a magyarázat az 1934-től gyártott távmérős kamerákra?
A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy gyártási jogot vásároltak az Ernst Leitz optikai művektől.
Ha valaki esetleg ismer hiteles forrást a témáról, hálás lennék, ha elküldené nekem.
Ami viszont már történelmi tény és elég bizarr, hogy pont a II. világháborús német támadás volt az egyik oka, hogy az ötvenes években a Zorkij lett a vezető Leica klón gyártó, annak ellenére, hogy a FED volt ennek projektnek az úttörője. Ugyanis már a háború alatt Krasznogorszkba kellett menekíteni a Dzerzsinszkij kommuna harkovi üzemét mivel azt a Wehrmacht már 1941-ben megtámadta. A háború után pedig lassan haladt az újjáépítés és rosszabbak voltak az adottságok az eredeti üzemben.
Később is a Moszkva melletti településen gyártották a „kifinomultabb” termékeket. Erről is két elmélet van:
A kevésbé ijesztő magyarázat szerint a FED inkább a hazai piacra gyártott a Zorki pedig a kritikusabb export piacokat célozta meg.
Az ellenvélemény szerint pedig ez egy tipikus gonosz sztálini szabályozás, miszerint ami Moszkvában vagy annak közelében készül, annak jobbnak kell lennie, mint egy az ország más szegletében (pl. Ukrajnában) készülő hasonló vagy azonos terméknek. Ha nem így van, akkor az egyiket le kell butítani, vagy a másikat fejleszteni kell. Előbbi nyilván egyszerűbb.     
A három különböző készüléket ezen a képen lehet jól összehasonlítani: link
Szóval ez a konkrét darab egy Leica II „másolat” az 55160054 sorszámot viseli, azaz 1955-ben készült, amikor is még egy kicsit kevésbé utáltuk az oroszokat, mint egy évvel később.

Ezt a változatot (E) úgy lehet megkülönböztetni az előző (D) sorozattól, hogy a záridők más mintát követnek 1/25;50;100;250;500 és B (Bulb- addig van nyitva a zár, amíg nyomom az expo gombot). A D sorozatnál 1/20; 30;40;60;200;500 és Z lehetőségek láthatóak a tárcsán.
Apropó záridő. Nem én leszek az első, sem az utolsó aki ezt leírja, de nem lehet elég alkalommal elismételni: SOHA ne állítsd át az időt a zárszerkezet felhúzása előtt! Ez érvényes az összes szovjet távmérős gépre. Ezt még valószínűleg sokszor el fogom mondani, de higgyétek el nem véletlenül.
Nekem már sikerült így tönkre tennem egy FED 4-es zárszerkezetét.

Összesen kb. 240.000 darab E típus gyártottak, valamivel kevesebbet, mint a D-ből.  
Az objektív egy összecsukható (a váz belsejébe tolható) Indusztár 22-es 3,5-es legnagyobb és 16-os legkisebb rekesszel. M39-es csatlakozással, 50mm gyújtótávolsággal. Egészen pontosan a PT5850-es sorozat, amiből nagyságrendileg 100.000 darabot gyártottak a KMZ-nél. Milyen meglepő - ez is német mintára készült (Leitz Elmar)*.   



Ezt a vázat már elvileg precíziós alumínium öntéssel gyártották, hasonlóan a Leica-hoz.
A filmbetöltés kimondottan macerás, mert nem hátlapját lehet levenni a váznak, hanem az alját.
Nagyon erősen gondolkozom, hogy érdemes lenne felújítattni és kipróbálni, de ez egyelőre nem aktuális.

Az alábbi videón pontosan ezt a szériát szedik szét a legapróbb részletekig, majd újra összerakják.


Gyönyörű munka a videó is, le a kalappal.

Elnézést kérek azoktól, akiket zavar a képek mélységélessége, de sajnos teljesen belebolondultam a Chinon objektívbe, és ha lehet akkor általában ezt használom jól kinyitott rekesszel.

Update 2019.12.05.
Működik a zár : )




Update 2020.06.28.
*Nemrég felvilágosítottak, hogy az objektív kívülről ugyan hasonlít az Elmar-ra, de optikai felépítése inkább a  Tessar-ra hasonlít. Link

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések