Chinon CE-4 és az ő szenzációs f 1.4-es objektívje

Az én kedves feleségem a 90-es években erősen kötődött a fotózáshoz, mint szakma, művészet és hobbi. Dolgozott laboránsként egy fotóüzletben, mellette fényképésznek tanult a Práter utcai szakmókusképzőben. Ez utóbbi miatt be kellett szerezni egy "normális" fényképezőgépet. Akkoriban ez az SLR azaz "tükörreflexes" gépet jelentette. A vezető brand-ek  -Canon, Nikon- megfizethetetlenek voltak egy átlagos fiatal számára. Szerencsére a kínai és orosz "csodák" helyett ezt a második vonalbéli japán gépet választotta.
Nem tudom pontosan megállapítani a korát, de valószínű, hogy közelebb van a 40-hez, mint a 30-hoz (mármint a kamera). Igazi japán termék: pontos, precíz és több évtized, sokezer expo után is makulátlanul működik. Egyedül a felcsapódó tükör ütközését csillapító filcszerű bevonat ment tönkre benne, de az nagyon. Nem tudom, hogy érdemes-e megcsinálni és ha igen, akkor hogyan?
Nagyon tetszik a "portré markolat" amely amellett, hogy nagyon jó fogást biztosít, motorosan oda-vissza tudja tekerni a filmet (power winder). Az általam akkoriban ismert KGST eredetű gépekhez képest meglepően fejlett volt. Pl. van rekeszelőválasztó mód, 1/1000 s záridő stb.
A 90-es években rengeteg fotó készült vele, de az ezredforduló után egyre több időt töltött a szekrényben, majd a digitális technikák végleg nyugdíjazták.

Amikor eladtam a Canon 550D-met, napokon belül jelentkeztek az elvonási tünetek, amit a régi felszerelések előpakolásával próbáltam csillapítani. Ekkor megint a kezembe akadt ez a szép békebeli darab.

korábban fel sem tűnt, hogy milyen komoly fényerejű objektív van rajta.

AUTO CHINON MULTI-COATED 1:1.4 50mm JAPAN 49Ø

...már elolvasni is jól esik : )
Azonnal rendeltem egy átalakítógyűrűt.
Egyébként ez volt az első Chinon gép 1980-ban, amelyik a Pentax K-mount bajonettel rögzítette a vázhoz az objektívet. Ehhez sikerült egy Fotga K Mount - Canon EOS EF-M átalakítót beszerezni 9 Euróért.

Az objektív maga egy masszív 245 grammos fém/üveg alkotás. Könnyen jár, kellemes fogású. tű-éles és gyönyörű színeket ad. Az optikai felépítése dupla gauss rendszerű 7 lencsetag 6 csoportban. Sokkoló a minőségi előny a szovjet és a kínai obikhoz képest.

Úgy tűnik ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül, mert a piac is magasra értékeli. 
Használtan 100 Euró körül lehet beszerezni. 
Sajnos így november közepén eléggé korlátozottak a fotó témák, de néhány próbát sikerült végezni.

A "Zorki váz gyertyákkal" kompozíciót nem hagyhattam ki - így össze lehet majd hasonlítani a Diaplan-os fotókkal  


Az csepergő eső ellenére muszáj volt egy kis erdei fotózást is tartani.






Ezúttal Maja is fegyelmezetten modellkedett




és zárásnak néhány kép a vázról a saját "szemével"


A képek 1.4 ; 2 és 2.8-as rekesszel készültek. Nem szeretném tovább inflálni az amúgy is elcsépelt "papírvékony-mélységélesség" kifejezést, de ez tényleg brutális.

Nálam ez az "ésszerűségi határ". El se tudom képzelni mire lehet használni egy f 1.0 vagy 0.8 fényerejű lencsét?
Sajnos a kézi élességállítás még nem megy tökéletesen. Kiestem a gyakorlatból, kb. 20 éve nem készítettem így fotókat. Egy állvány is sokat segített volna.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések