FEKETE-FEHÉR NEGATÍV HÍVÁS OTTHON - NEGYEDIK RÉSZ: PARODINAL

Az otthoni filmelőhívásnál csak egy nagyobb móka létezik, amikor magát a vegyszereket is mi készítjük el. Korábban már írtam a fixírről, most az egyik népszerű barkács hívót a "Parodinal"-t szeretném bemutatni. Ez egy nagyon régi német vegyszer -a Rodinal- utánzata. Az interneten széleskörben fellelhető információk alapján a "Rodinal" a legrégebbi negatív hívó, amely manapság is forgalomban van. Az eredeti ős Rodinal-t 1892-ben dobta piacra az AGFA. Az elmúlt 130 évben többször módosították (az amúgy titkos) receptet, de fő alkotóelemeiben nem történt drasztikus változás. 

A 4 legfontosabb összetevő:

  1. Víz
  2. Nátrium-szulfit (Na2SO3)
  3. Erős lúg (pl: nátrium-hidroxid vagy kálium-hidroxid)
  4. 4-aminofenol (para-aminophenol vagy p-aminophenol)

Rengeteg másolata készült. A teljesség igénye nélkül: Fomadon R09 , Kodinol, Blazinal

Magát az eredeti brandet jelenleg az ADOX birtokolja.

A korábban felsorolt négy alapanyag, jól jellemzi egy tipikus fotográfiai előhívó vegyszer felépítését.

1. Kell ugye egy oldószer - erre tökéletes a víz. Lehetőleg tiszta H2O, mindenfajta oldott vagy szilárd szennyeződéstől mentes. Desztillált víz tökéletes.

2. Stabilizáló/ tartósító adalék - esetünkben ez a nátrium-szulfit, amely megköti a levegőből az oldatba kerülő oxigént megvédve ezzel a hívó többi elemét. Emellett a szulfitok a a felvételi anyagokban található ezüsthalogének oldásában is szerepet játszanak.

3. Lúgosítóanyag. Beállítja és szinten tartja az oldat (lúgos) pH értékét. A előhívó hatóanyagokat "csőre tölti" így azok képesek lesznek a negatívban található ezüsthalogenideket fémezüstre redukálni (azaz létrehozni a feketedést). Gyorsítónak is szokták nevezni, mivel az oldat lúgossága befolyásolja a hívó sebességét és erejét.

4. A hívó agya, szíve és lelke: az előhívó hatóanyag. Ez egy olyan redukálószer, amely csak a beexponált ezüst-szemcse "környékét" dolgozza meg és a többit vagy egyáltalán nem, vagy csak jelentéktelen mértékben. A hívó hatására a megvilágított filmből "kifejlődik" a negatívkép ezüstszemcsék formájában. Előhívó hatóanyag többszáz féle van, de a leggyakrabban használtak többségénél a vegyület tartalmaz egy fenol képletet. 

A fenol egy hat szénatomos benzolgyűrűből és egy hidroxil-csoportból álló molekula. 


A fenol szerkezete

A hidrokinon, a metol, az amidol mind fenol "származékok". Ebbe a csoportba tartozik a Rodinal hatóanyaga a para-aminofenol is.

Többféle néven találkozhatunk vele:  4-Aminophenol, para-aminophenol, p-aminophenol stb.



Nagyon közeli "rokona" a fájdalom- és lázcsillapítóként ismert paracetamol, más neveken: acetaminofen, para-acetil-amino-fenol 


A két vegyület egymásból előállítható acetileziléssel és dezacetilezéssel. Ez utóbbi anyagot fogjuk használni a nehezebben elérhető para-aminofenol helyett, hogy saját készítésű hívót készítsünk. 

(Amennyiben egy vegyész olvasná ezeket a sorokat, akkor valószínűleg itt már túl van néhány agyvérzésen. Ezúton jelzem, hogy szívesen veszek konstruktív kritikát és/vagy korrekciót, ha az javítja a poszt értelmezhetőségét egy érdeklődő hobbista számára.)

Ezután a kis kémiai bevezető után nekifoghatunk a saját Rodinal klónunk elkészítéséhez.

FIGYELMEZTETÉS!!!  

Veszélyes anyagokkal fogunk dolgozni! A nátrium-hidroxid rendkívül agresszív, maró hatású, hidrofil anyag. Kizárólag lúgálló gumikesztyűvel és védőszemüveggel szabad megközelíteni. A paracetamol túladagolása súlyos májkárosodást okozhat (bár nyilván nem fogjuk megenni)

A szükséges eszközök: mérőedény, mérleg, tölcsér, mozsár (tiszta, lehetőleg porcelán), kanalak, egy 250ml-es barna orvosi üveg.

A szükséges vegyszerek: 

Desztillált víz - bárhol beszerezhető párszáz Ft-os tétel. Mindössze 2,5 dl-re lesz szükségünk.

Nátrium-hidroxid - kb. 1300-1400 Ft egy kiló, ebből annyi hívót tudunk lúgosítani, ami több mint 1000 tekercs előhívásához elegendő. 20g kell a negyed liternyi hívóba.

Nátrium-szulfit - ez egy kicsit problémás. Én utoljára a Molar Chemicals-tól vettem 1560 Ft-ért egy kilót, de azóta a duplájára ment fel az ára. 50g-ot kell majd kimérnünk 

Para-acetil-amino-fenol azaz Paracetamol. Ebből 15 grammra lesz szükségünk, pl. 30 darab 500 mg-os tabletta formájában. Rengeteg néven jön forgalomba: Rubophen, Panadol stb. Itt egy lista: link. Bármelyik jó, sőt keverni is lehet. Szólni kell a rokonoknak, barátoknak, hogy nézzék át a gyógyszeres fiókot, hátha van néhány lejárt levél gyógyszer, aminek mi vállaljuk az ártalmatlanítását. Nem érdemes érte pénzt adni, de ha muszáj, akkor a legolcsóbb tökéletes lesz. 

Az alapanyagok feldolgozásánál az internetes források tucatnyi különböző sorrendet és technikát javasolnak. Általában azzal a megjegyzéssel, hogy kizárólag az a célravezető. Én eddig 3 különböző módon készítettem el, de nem tapasztatam különbséget felhasználás közben (lehet, hogy szerencsém volt). Az alábbiakban azt a módot írom le, ahogy utoljára jártam el. (később majd mintaképeket is posztolok)

Mozsár segítségével finom porrá őröltem a Paracetamol tartalmú tablettákat (30x500mg). 





Érdemes egészen liszt finomságú porrá törni, hogy könnyen fel lehessen majd oldani. A tablettákban a 15 gramm hatóanyag mellett további 3-6g számunkra felesleges anyag is van pl. talkum, keményítők, kálium-szorbát stb. Ezek egy része később kiszűrhető, de némelyik valószínűleg az oldatban marad, sőt talán a hívási folyamatot is befolyásolja, de ettől nem kell félni.

Külön oldottam fel 100 ml meleg desztillált vízben a nátrium-szulfitot. A melegítést sok forrás javasolta, mert állítólag így jobban oldódik. Ennek ellenére csak sűrű fehér iszap és opálos folyadék lett ennek a lépésnek az eredménye.


Másik 100 ml vízben először 20g nátrium-hidroxidot oldottam fel. Vigyázat! Ez egy exotherm folyamat, a folyadék fel fog forrósodni. Ráadásul az oldat nagyon erős maró lúg, ami bőrre vagy szembe kerülve súlyos sérüléseket okozhat. Kesztyű és védőszemüveg kötelező! Praktikus lehet ezt a mutatványt egy tál hideg víz felett végezni. Én a mosdókagylóba szoktam pár liter vizet engedni, abba teszem a hőálló üveg edényt. Így ha néhány nátrium-hidroxid gyöngy félremenne, nem okozhat balesetet. A nátrium-hidroxid tároló edényt/palackot stb. mindig zárjuk alaposan vissza. Egyrészt azért mert ez tényleg k*rv* veszélyes anyag, másrészt a levegő nedvességét felszívja és tönkremegy. Ha ez az oldat lehűlt, hozzá lehet keverni a tabletta port. Próbáljuk meg minél alaposabban feloldani. Nem fog tökéletesen sikerülni.


A két oldatot óvatosan keverjük össze. Ügyeljünk rá, hogy az "iszapból" (azaz az oldatlan szilárd frakcióból) minél kevesebb maradjon az edények falán. Alaposan keverjük össze.

Kapott keverékhez töltsünk annyi desztillált vizet, hogy összesen 250 ml legyen. A végeredményt tegyük félre fénytől, fagytól, hőségtől védett helyre kb. 3 napra és naponta kétszer rázzuk vagy keverjük össze. 

1 órával az összekeverés után

Pár órával később

Napról napra változni fog a színe és az állaga. 

a 2. napon

a 3. napra gyönyörű világos bordó színű lesz, mint az eredeti

Engem nagyon zavar a szilárd frakció és a hívás minőségét akár tönkre is teheti a porszerű uszadék, ezért kávéfilter papíron át szoktam szűrni. Ennek sajnos komoly ára van. Egyrészt baromi lassú és unalmas folyamat, másrészt kb. 75ml tömény oldatot elveszíthetünk (kb. 8-10 tekercshez lenne elég)


átvilágítás nélkül olyan mint Dale Cooper kávéja

Egyes vélemények szerint a várakozás során a lúgos környezet hatására a paracetamolunkból para-aminofenol lesz, ami ugye az eredeti Rodinal hatóanyaga. Ezt sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom. Azon se csodálkoznék, hogyha a két vegyület egyszerűen csak azonos módon lépne reakcióba a fotográfiai nyersanyagokkal. Mindenesetre a Rodinal-hoz előírt hígításokkal és hívásidőkkel tökéletesen működik. 

A Parodinalt közvetlenül a felhasználás előtt kell bekeverni. Tömény állapotban hónapokig eltartható, de felhígítva már 10-20 perc után mérhető minőségromlás következik be. Ennek (többek között) az az oka, hogy a munkaoldatban a szulfit aránya néhány ezrelékre csökken és így már képtelen megvédeni a hatóanyagot az oxidációtól. Ebből az is következik, hogy kizárólag csak "elöntős" (one shot) módszerrel lehet használni. Azaz minden hívási folyamat után ki kell önteni a hívót. Általában mindenkinek azt javaslom, hogy a használt/kimerült hívót veszélyes hulladékként kezeljük, de azt gondolom, hogy ez a vegyszer nem igazán ártalmas. Persze nem innám meg, de a tipikus háztartási szennyvízhez képest, nem jelent extra kockázatot. Egy átlagos lefolyótisztító pedig semmivel se jobb. 

A fotós társadalom többsége nincs nagyon hanyatt esve a Rodinal (vagy Parodinal) teljesítményétől. A kedvenc jelzőm, amit olvastam róla a "lövészárok hívó". Gondolom ez tömény oldat igénytelenségére, a könnyű felhasználásra és a középszerű képminőségre utal. Én is hagytam magam az előítéletek által befolyásolni, de az elmúlt hónapokban kicsit felülvizsgáltam a véleményem. Kétségkívül durva szemcsés hívó, de ezáltal kontrasztosabb mint pl.: az Xtol. A durva szemcsék miatt a képek élesebbnek tűnnek, ami nekünk amatőr hobbistáknak olcsó sikerélmény. Sokáig az volt az általános vélemény, hogy a Rodinal inkább a síkfilmes és a középformátumú nyersanyaghoz való, mert annyira durvák a szemcséi, de mint kicsit lentebb látható, ez alaptalan feltételezésnek bizonyult.

Papírhívóként is használható. Minimum 1:100-as arányban hígítva még nagyon erős és gyors, de a tálban fél óra alatt rommá oxidálódik.

Félafgán kamera, 18x13-as papírnegatív, Parodinalban hívva, szkennelve és Irfanview-vel fordítva

...mint az előző, de 15 perces expo

 ...de természetesen elsősorban negatívhívásra való. Íme 2 mintakép:

Voigtländer Vitomatic IIa, Ilford Pan 100, saját készítésű "Parodinal" hívóval 

Voigtländer CLR, Foma 400, Parodinal

Gyanítom, hogy senki se fog anyagi okokból belevágni, hogy elkészítse ezt a vegyszert, de ha sikerül, akkor ebből a szempontból se jár rosszul. Feltéve, hogy az összes vegyszert maradéktalanul felhasználja.

Jó pancsolást kívánok mindenkinek! Óvatosan a lúggal ; )


Korábbi részek:

ELSŐ RÉSZ: RETROPAN

MÁSODIK RÉSZ: A FIXÍR

HARMADIK RÉSZ: FOMADON EXCEL

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések