Fekete-fehér negatív hívás otthon - második rész: a fixír

Miután előcsalogattuk a hívóval a látens képet, még nem lehet kivenni a hívótankból, sőt még fény sem érheti. Le kell állítani a kémiai folyamatokat és meg kell szüntetni a negatív maradék fényérzékenységét. Azaz fixálni kell a képet. 

A fixír (rögzítő) oldat feladata, hogy a fényérzékeny emulzióban vagy papírban maradt - azaz nem exponált - maradék ezüst-halogenideket megkösse. Így vízben oldható vegyületek jönnek létre, amelyek az öblítéssel kimoshatók. A legelterjedtebb fixír recept három anyagot tartalmaz: nátrium-tioszulfátot, kálium-metabiszulfitot és vizet.

Nátrium-tioszulfát (fixírsó, Na2S2O3) viszonylag ártalmatlan anyag lehet, mert az uszodatechnikában használják, mint klórkoncentráció csökkentő adalék. Vegyszerboltokban lehet hozzájutni. Én 3000 Ft-ért vettem egy kg-ot.

A kálium-metabiszulfit ( K2S2O5) ismert még kálium-piroszulfit, kálium-diszulfit és borkén néven is. Utóbbi minden gazdaboltban kapható és mindössze 180 Ft 10 deka, ami 5 liter fixír oldatba elég.

Ez azt jelenti, hogy jelenlegi árakon egy tekercs film fixálása kb. 30-40 Ft-ba kerül ezzel a recepttel.

Az elkészítés nagyon egyszerű: 

Kb. 6-7 deciliter ioncserélt vizet megmikrózunk kicsit (lehetőleg 30-50 °C-ra) és feloldunk benne 20 dkg nátrium-tioszulfátot. Ez egy endotherm folyamat, így az oldat kicsit vissza fog hűlni. Teljes oldódásig kevergetjük, majd 20 g kálium-piroszulfitot is belerakunk és azt is feloldjuk. Ezután annyi vizet töltünk még hozzá, hogy összesen 1 liternyi oldatot kapjunk.


Nátrium-tioszulfát kimérése

Oldódás közben lehűl

Teljesen víztisztán átlátszó lesz az oldat

Tulajdonképpen azonnal használható, bár érdemes kicsit pihentetni.

Természetesen léteznek gyári termékek is, ha valaki nem akar p*cs*lni a vegyszerekkel.

A Fomafix koncentrátum kb. 1500,- Ft, amiből 2,5 liter munkaoldatot lehet készíteni, vagy van por alakban, amiből 0,75 l vagy 1 literes oldat keverhető. A gyári adatok elég nagy kapacitást mutatnak, de szerintem azok erősen túlzó értékek. Pl. a por alakú nekem 7 hívás után már a kimerülés tüneteit produkálta.

Az Ilford fixere jóval drágább, de nehéz elhinni, hogy komoly minőségbéli különbség lenne közöttük.

A por alakú (nem összekevert) fixír nagyon sokáig eltartható. Az oldatok érzékenyebbek, de nem annyira, mint a hívók. Levegőtől elzárva kell tartani. Én egyszerű műanyag flakonokat használok teljesen feltöltve. Mindig jelölöm, hogy hány tekercset hívtam benne. 

Ha már úgyis vettünk borként, akkor készíthetünk stopfürdőt-t. Ezt a fázist a hívás után és a fixálás előtt lehet beiktatni. Két hasznos funkciója van. Egyrészt pontosabban tudjuk a hívási időket beállítani, mivel a stopfürdő - ahogy a nevéből következik - azonnal megszakítja a hívási folyamatokat. Másrészt az esetlegesen a filmen maradt hívómaradék előbb ezzel az oldattal fog találkozni és nem rombolja a fixírt -növelve annak élettartamát. 

Itt jegyezném meg, alapszabályként, hogy a hívó és a fixír soha nem találkozhat. Azaz minden eszközt, nyersanyagot úgy kell kezelnünk, hogy még egy tizedgrammnyi hívó se kerüljön a fixírbe és fordítva.(öblítések, technológiai sorrendek, megfelelő számú eszköz stb.)

Stopfürdőt egyébként lehet készíteni ecetből is, de a piroszulfitos jobban védi a fixírt.

Ennek az elkészítése még a fixírnél is egyszerűbb: 1 liter ioncserélt víz+ 40g kálium-piroszulfit. Teljes oldódásig keverni. Egy idő után elég kellemetlen szaga lesz, de ez a működését nem befolyásolja. 10-15 tekercs után érdemes újat keverni.


A sorozat többi része:

ELSŐ RÉSZ: RETROPAN

HARMADIK RÉSZ: FOMADON EXCEL

NEGYEDIK RÉSZ: PARODINAL

 




Megjegyzések

  1. Szia! Fixálást lehet aktívan is végezni, és ekkor nyomon követhető a folyamat se túl se alulfixálás nem fog bekövetkezni.
    Fixálás: fel – le mozgatom a spirált, az elején néhányszor odakocogtatom a tank aljához a légbuborékok miatt, ráteszem a tankra a fedelet, feloltom a villanyt, és elindítom a stoppert. Ezután félpercenként kiemelem a spirált a tankból, közben figyelem a tisztulási időt, a tisztulási idő 2,5x a fixálás időtartama. Van egy táblázat a falon ami az első sorban a tisztulási idők félpercenként, a másodikban a rögzítési idő szerepel. Ha mondjuk a 4. kiemelésnél (2perc) látom a tisztulást, akkor a rögzítési idő 5min. A maradék 3 percben is félpercenként 2x mozgatom le fel a spirált az oldatban. Ha lejárt az idő, csöpögtetek és áteszem a spirált a mosótankba. Az előző eljárással elkerülhető az alul és a túlfixálás. Mert figyelembe veszi a fixir pillanatnyi állapotát. Ezért aktív fixálásnak nevezem. Ha egy adott filmfajtánál a fixálási idő nagyon megnyúlik, akkor érdemes ellenőrizni az oldatot.2* (A fixir elhasználtságát időnként K-jodid oldattal ellenőrzöm.)

    A Fixirt Kálium-jodid (5g K-jodid, 100ml vízben oldva.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így elsőre elég kockázatosnak hangzik. Ha még van a negatívban fotóaktív anyag és az fényt kap, akkor fátyolos lehet a kép. Vagy lehet, hogy félreértek valamit. Mindenesetre a fixálás nem annyira időérzékeny, mint a hívás és a tisztulási időt előtte is ki lehet mérni. Ha 1 perccel tovább áll a negatív a fixirben, valószínűleg nem lesz semmi baja. Ami talán érdekesebb és nincs túl sok infó róla a neten az a fixír-roncsolás. Jó lenne erre is valami házi praktika. Rengeteg vizet lehet elpazarolni a fixír kimosásával és soha nem lehet biztos benne az ember, hogy tökéletes munkát végzett.

      Törlés
  2. Szerintem mérd ki, magam nem tapasztaltam nagyobb fátylat (0,01D se) mint más eljárásnál. Gyakorlatilag ha megfelelő a stop pH ja, nem lehet ilyen probléma.
    A + egy perc valszeg méréshatáron van, de a 3-4 perc túlfixálás mérhető.
    A filmdarabka bedobása a fixírbe, téves rögzítési időt ad, egyrészt a tekercs nem úgy viselkedik áramlási szempontból, másrészt használódik közben a vegyszer is.
    Itt a teljes filmhívásom „receptje”:
    http://zonarendszer.blogspot.com/p/az-altalam-hasznalt-filmhivas-sajat_18.html
    Eddig ezzel a módszerrel tudtam a legpontosabban hívni a leica és roll filmeket.
    Egyébként a túlfixálásnál az klf. exponált felületek aránya problémásabb.:
    http://zonarendszer.blogspot.com/2015/09/normal-0-21-false-false-false-hu-x-none.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések