Pentacon electric 1.8/50 MC - egy Praktica alapobi digi vázon

Egyik barátom apukájával rendszeresen beszélgetünk a fotós kalandjainkról és egy alkalommal elhozta ezt az objektívet.

A 80-as években vette egy komplett Praktica szett részeként, nagyon sok pénzért. Mármint a komplett szettet, nem ezt az egy objektívet. 

Gyorsan felpattintottam az M100-ra és készítettem néhány tesztfotót, hogy tudománytalan és meggondolatlan következtetéseket vonhassak le belőle.

A Praktica volt a keleti blokk "jobbik" SLR (tükörreflexes) fényképezőgépe. A szovjet Zenit volt a másik, de az a váz jóval gyengébb minőségű volt. 1948 és 2001 között mintegy 9 millió vázat készítettek a Pentacon drezdai üzemében. Az objektívek általában Zeiss gyártmányok voltak. Egészen pontosan a VEB Carl Zeiss Jena nevű vállalat gyártotta őket. A hatalmas múltú (és jelenű) Zeiss már 100 éve is óriáscég volt, de a II. világháború okozta politikai viharok szinte követhetetlen bonyolultságú cégstruktúrát hoztak létre. Ez a cég természetesen a keleti részen volt, ők gyártották a különleges működésű és formájú Werra gépeket is.

Dupla gauss rendszerű 50mm-es gyújtótávolságú kisfilmes alapobjektív. A legnagyobb rekesznyílás f1.8, a legszűkebb f16. M42-es csatlakozású, így a korábban a Helios-hoz beszerzett adaptergyűrűkkel könnyen felszerelhettem a Canon MILC-re. Ez egy kisfilmes, azaz "fullframe" objektív, a digitális gépem pedig csak APS-C méretű érzékelővel rendelkezik, így a képkivágás jóval kisebb, mint az eredeti analóg vázzal. Ennek ellenére nagyon jól használható. 

Végeztem egy gyors (felületes) összehasonlítást a kedvenc Chinon ötvenesemmel és a viszonyítási alapnak is beillő 58 mm-es Helios-szal.

A három közül messze ez a legkönnyebb, mindössze 196g. A Chinon 254, a Helios 311. Ez már kézbe véve is érezhető. Nagyon könnyen jár, de nem olyan japánosan, inkább olyan lötyögős benyomást kellt. Semmiképp se nevezném gagyinak, de hiányzik belőle a Helios robusztussága és a Chinon kifinomultsága is.

A rajza nagyon szép, f2.8-ig kimondottan éles, a színeket nem torzítja. Szovjetes becsillanásokat nem tapasztaltam.

A teljesen nyitott rekeszt azonban maximum "vészhelyzetben" használnám.

Praktica f1.8

f1.8-on kellemetlenül lágy a rajza, az éles tartomány indokolatlanul vékony, és kromatikus abberáció is látszódik.

Parktica f2.8

f2.8-nál már sokkal kezelhetőbb a mélységélesség és a színek is sokkal szaturáltabbak. 

Csináltam egy sorozatot nagyjából hasonló körülmények között, de különböző objektívekkel. Minden objektívvel 2 kép készült, a legnagyobb és a második legnagyobb blendenyílással.

Praktica f1.8

Praktica f2.8

Chinon f1.4

Chinon f2

Helios f2

Helios f2.8

Nekem továbbra is a Chinon a csúcs, de f2-ön hasonló minőséget kínál mind a három üveg.

Ami egyértelműen különleges pozitívum ebben a lencsében, hogy a legközelebbi tárgytávolság akár 33 centiméter is lehet. Ez még a Chinon-nál is jobb. 


Praktica f1.8

Praktica f2.8

Nagyon szép bokeh foltokat rajzol a Praktica obi, de APS-C méretű szenzoron csavarodó háttér nem tapasztalható. Ha valaki ilyenre vágyik, akkor válassza inkább a Helios-t.

Ami az élességet illeti, nem fog csalódást okozni.







    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések