MOM Fotobox a full extrás doboz


Az önálló magyar fényképezőgép gyártás zöme tulajdonképpen csak két évtizedre korlátozódik és mindösszesen 313000 darabra, aminek a fele „Pajtás”. Ebből következik, hogy a többi típus nem kimondottan tömegtermék. Ez érvényes a világ egyik legcukibb dobozfényképezőgépére is, amelyből 1959 és 62 között mindössze húszezer darabot gyártottak.

A neve alapján is egyértelműen „doboz” fényképezőgép, de a felszereltsége alapján mégis kilóg az átlagos téglák közül.

Bár a lencséje csak egy szimpla kéttagú achromat, van fókuszálási (tárgytávolság beállítás) lehetőség.

Háromféle rekesz (f 7,7; 11; 16) és négyféle záridő (b; 1/25; 1/50; 1/100) közül választhatunk, ami viszonylag széleskörű alkalmazást tesz lehetővé.

Kioldózsinór- és állvány-csatlakozó menet is rendelkezésre áll.

A zár önfelhúzó. A funkcionalitás kicsit emlékeztet a Voigtländer Brillantra, de az jóval régebbi más a keresője és sokkal jobb a lencséje.

A Fotobox távcsőkeresője jól használható, világos, oldalhelyes képet nyújt, de csak a képkivágás ellenőrzésére alkalmas.

Nyáron vettem egyet pár ezer forintért lepukkant állapotban, azután a szokásos módon gatyába ráztam.

ebben az állapotban került hozzám


előtte-utána


Az objektív pozícióját ellenőrizni kell az összeszerelés után. A ragasztószalagos módszerrel végtelenre és 2 méterrel kalibráltam.

A zár rendkívül primitív szerkezet, így könnyen kitisztítható. Egy kis olajozás a megfelelő pontokon és újra szépen szalad.


Pár hete anyukám barátnője megtalálta a 60-as évek óta nem használt saját Fotobox kameráját és megkért, hogy keltsem életre. Gyönyörű megkímélt állapotban volt a gyári tokjában, így igazából csak kitisztítani kellett és a mozgó részeket újrakenni.

Mivel kb. 50 éve nem használta, ezért készítettem neki egy leegyszerűsített használati útmutatót, amit ezúton "közkincsé" teszek, hátha másnak is segít:

Az fényképezőgép kezelőszervei:



  1.  kereső
  2.  (élesség-) távolság-állító gyűrű
  3.  blende állító tárcsa
  4.  záridő állító kar
  5.  exponáló kar
  6. zár retesz
  7. exponáló zsinór csatlakozó
  8. filmtovábbító tárcsa
  9. nyakpánttartó fül
  10. hátlaprögzítő kar
  11. filmkocka-számláló ablak
  12. fényzáró fedél

Filmbetöltés:

A gép hátulját le kell húzni (10-es kar "Ny" állásba; 8-as tárcsát kihúzva elfordítani egy picit). A120-as rollfilmet az első részbe kell befűzni. Az új tekercset alulra, a húzó spulnit felülre kell berakni. A szigetelő-papírt nem fogjuk tudni megfeszíteni, csak miután újra összeraktuk a dobozt, mivel a filmtovábbító (8.) a hátsó részen található. 



A 8-as tárcsát addig kell tekerni, amíg a 11.-es számú ablakban meg nem jelenik az 1-es szám (előtte pontok jelzik a közeledtét). Ne felejtsük el a fényzáró redőnyt (12) kinyitni, különben semmit se fogunk látni.

Fényképezés

Érdemes letölteni egy fénymérő alkalmazást.

Amennyiben nincsen fénymérőnk, akkor az alábbi „elvek” alapján lehet megpróbálni rekeszt és záridőt választani:

Fényviszonyok

rekesz

záridő

ISO film-érzékenység

Nyári napfényben vagy napsütötte havas táj

f16

1/100

200 vagy 400

Nyári napfényben vagy napsütötte havas táj

f16

1/50

100

Napsütés mellett, árnyékosabb téma

f11

1/100

200 vagy 400

Napsütés mellett, árnyékosabb téma

f11

1/50

100

Borús időben

f7,7

1/50

200 vagy 400

Borús időben

f7,7

1/25

100

A két leglassabb időt (B és 1/25) általában nem érdemes használni. Kioldózsinór nélkül, kézben tartva esélytelen éles képet készíteni.

A keresővel megkomponáljuk a képet. Megbecsüljük a távolságot és beállítjuk a (2.) a fókuszgyűrűn. A fényviszonyoknak megfelelően kiválasztjuk a rekeszt (3.) és a záridőt (4.).

Exponálás előtt ki kell oldani a reteszt (6.), majd az exponáló kar (5.) teljes lenyomásával elkészítjük a képet. Utána (esetleg előtte, de mindig ugyanúgy) tovább tekerjük (8.) a filmet a következő kockára. Persze ha multiexpót akarunk készíteni, akkor használjuk ugyanazt a filmkockát : ) A kocka sorszámát a kamera hátulján lévő számláló ablakon (11.) ellenőrizhetjük. Ha éppen nem nézzük, akkor érdemes rázárni (12.) a fényzáró lemezt. 

Mivel a Fotobox-nak önfelhúzó zárja van, oda kell figyelni, hogy stabilan tartsuk a gépet. A gomb lenyomása során először megfeszítjük a zár rugóit, majd végül megnyílik a zár. Ez a mozdulatsor könnyen okoz bemozdulást és ezáltal elmosódott képet.

Ha mindent jól csináltunk, akkor se várjunk olyan képet, mintha egy Hasselblad-dal dolgoztunk volna. A lencse nagyon gyatra minőségű. Brutális "párna-torzítása" van, amit a rekeszelés se csillapít teljesen. Mindemellett általában csak középen éles.



Az ötletes tervezés és a praktikus funkciók ellenére, ez a készülék nem igazán alkalmas jó fotók készítésére. Cserébe kárpótolhat minket a kedves, jópofa design, és az a tudat, hogy világviszonylatban kimondottan ritka darab.



Megjegyzések

  1. Druszám (és olvasoid)!
    1. Az achromat nem "csak", hanem pont ez az lényeges extra ebben a gépben. Boxgépek általában csak egy tagu, ugynevezett szemüvegelencse objektivvel rendelkeznek.
    2. Nem összeszerelésnél kell odafigyelni, hanem az objektiv szétszedésénél kell megjelölni azt a pontot amikor épp szétválik a két rész. Akkor utolag nem kell ujraállitani.
    Magyarázat: Azért hogy ne tekerjünk mind az eszeveszett fokuszáláskor, több bekezdesü menetet használnak. (Igy ez olyan mintha egy hosszu menet lenne, csak egymás mellett. Lehetne egyszerü menetet is vágni, meredekebb emelkedéssel, csakk akkor franciakulcs kellene.) A megejelölés értelme az, hogy összeszereléskor pont uganazt a menetkezdetet talaljuk el amelyikkel a gyárbol jött, igy nem kerül az objektiv se elöbbre, se hátrábbra. Következetesen nem kell ujra kalibralni.

    VálaszTörlés
  2. 3. A zár egy nagy kaka ezekben a gépekben. Kicsit elhajlik, akad vagy szétesik. Vagy a rugo szakad el, nem tudom miböl csinálhattak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések