Filmpiaci körkép 2022. március vége

(Frissítve/javítva 2022.03.26)

Majdnem pontosan 3 hónapja írtam az első posztot az elérhető fotográfiai filmekről és az áraikról. Akkor biztos voltam benne, hogy egy nyomorult időszak utolsó felvonásában vagyunk és hamarosan minden szép és jó lesz. Lassan vége a koronavírus őrületnek, újra beindulhatnak a normális gazdasági folyamatok. Kiegyensúlyozódnak a kereslet-kínálat extrémitásai, helyreállnak az ellátási láncok.

Hát nem így lett.

1 hónappal ezelőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát és elszabadult a káosz. Volt itt az elmúlt hetekben 400 Ft-os Euró, üzemanyag hiány, a fejünk felett átrepülő 5 tonnás szovjet drón stb.

Ebben a pillanatban a kőolaj ára 120 USD körül mozog, ami közel a duplája az egy évvel ezelőttinek. Mivel a legtöbb film hordozórétege poliészter -ami kőolajszármazék- így várható, hogy ez is felfelé nyomja az árakat.

Történtek azért pozitív dolgok is. Pl. hosszú évek óta először hallunk új színes film „kezdeményezésről”. Az ADOX kezdett egy érdekes kampányba „color mission” néven. A projekt lényege, hogy új C-41-es színes film fejlesztésébe fogtak, aminek a költségeit egy korábban vásárolt készlet kiárusításából próbálják finanszírozni. Bár vannak kétségeim, nagyon drukkolok nekik. A color mission nevű „finanszírozó” termék már nálunk is kapható, jelenleg a Café Analog oldalán biztosan szerepel.

forrás: adox

Pár napja érkezett a hír, hogy állítólag a Kodak Gold 200 rollfilm formátumban is elérhető lesz. Nálunk egyelőre nem kapható. 

Forrás: Kodak Alaris

Mielőtt rátérnék az árakra, újra ismertetem az „elveket”:

A színes negatív és diafilmek kínálatát teljes mértékben szeretném monitorozni. A fekete-fehér filmekből csak ötletszerűen néhány gyártmányt. Egyelőre nem foglalkozom az ECN2 eljárásban hívható filmekkel. Csak olyan árinformációt veszek figyelembe, ami tényleg elérhető. A szabályokat részletesebben leírtam a tavalyi első adatgyűjtésnél.  

Lássuk a 2022. március végi árakat:


Színes negatívok (C-41)



Színes dia
 (fordítós E-6)



Fekete-fehér negatív


Tanulságok

Nagy szórás van a különböző üzletek áraiban. Mindenki másban jó, azaz nincs olyan bolt, ahol minden olcsó. Ha valakinek fontos az ár - keresni kell. Rengeteg a "kamu" ajánlat. Azaz ki van írva egy kedvező ár, de hetek óta nem elérhető a termék.

A színes negatívok szinte mindegyike drágult. A Fuji C200 lett újra a legolcsóbb C-41-es film, de ez már sajnos nem az a kategória, mint 2-3 éve - sőt december óta is 7,8%-ot drágult. Mivel a színes diák egy része olcsóbb lett, így röhejes módon a Portra roll ára leelőzte az Ektachrom-ot. Eltűnt a piacról a ColorPlus és a Gold 36-os változata - remélhetőleg csak a szokásos ellátási problémák miatt és csak átmeneti a hiány. Mindenesetre ez alaposan megdrágította az átlagos színes film kockák árát.

Fekete-fehér anyagokból továbbra is óriási a választék, és az árak kimondottan barátságosak. Akár ötven Ft alatti nyersanyag költséggel végrehajthatunk egy kattintást.

December óta a legnagyobb áremelkedést a 24 kockás ColorPlus (34,5%) és a135-ös Ektar produkálta (29%), a legnagyobb csökkenés az Ektachrom rollnál észlelhető (15%) 

A táblázatban nem látszik, de továbbra is hódít a „mozifilm” (ECN-2). Lelkes amatőrök töltik otthon a kazettákat, ami engem a Leica forradalom hőskorára emlékeztet. A 20-as és 30-as években szintén divatos megoldás volt a mozifilmmel megtölteni a gépet. 

Szóval akik úgy gondolják, hogy az analóg fotózásnak leáldozott - rossz hírem van, még várniuk kell egy kicsit.



Ezúttal is az a kérésem a kedves olvasókhoz, hogy amennyiben hibát vagy hiányosságot találnak a gyűjtött adatokban, kérem jelezzék nekem!

Köszönöm!

(Frissítve/javítva 2022.03.26)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések