Filmpiaci körkép 2021 december

(Frissítve 2021.12.25)

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem az idei év gazdaságpolitikai eseményeit, akkor az talán az "ellátási-láncok összeomlása" lenne. Ez mondjuk 3 szó, de mindegy. A koronavírus járvány viszonylag váratlan következménye, hogy szinte mindenből hiány van és minden később érkezik meg, vagy soha. 

Adott ez egy jó nagy pofont az analóg (filmes) fotózásnak is. A nagy fotográfiai film gyártók közül nagyon sokan bezártak, megszűntek az elmúlt 20 évben. 2000.-től 2021.-ig 13 filmgyártó fejezte be a termelését - többek között a mi Forténk is. A túlélők egy darabig viszonylag kedvező árakon kínálták a nyersanyagot, hiszen egyszerre kellett versenyezni a digitális technikával és az egymás után összeomló gyárak kiárusított készleteivel. Azután ez a folyamat valamikor pár éve elérte a mélypontját. Összeszűkült a kínálat és közben megnőtt az érdeklődés a régi filmes technika iránt. Ebben az állapotban találta a COVID19 pandémia a filmes piacot. Hirtelen egészen extrém áremelkedés indult be, miközben sokféle népszerű filmet hetekig vagy hónapokig nem lehetett kapni. Szinte biztos vagyok benne, hogy 2019-ben még könnyen lehetett venni Fujicolor C200-at 900 Ft alatt, idén pedig láttam komoly cég ajánlatában majdnem 3000-ért.

Az a benyomásom, hogy mostanában kezd ez az őrület konszolidálódni. Bár a C200 már nem lesz soha 1000 Ft alatt, újra könnyen hozzá lehet férni az olcsó és a drága filmekhez is. Választék is van, bár érezhetően szűkül.


A pesszimisták minimum 10 éve temetik a filmes fényképezést - és az is lehet, hogy igazuk van. Az optimisták szerint pedig virágzik ez a hobbi, és bizonyos szempontból ez is valós állítás lehet.

Én szeretem a tényeket, a számokat, a statisztikát még akkor is, ha művészetről vagy hobbiról van szó. Arra gondoltam, hogy a jövőben nem szeretnék csak homályos emlékekből következtetéseket levonni és érdekel az egyik kedvenc hobbim evolúciója, ezért készítek egy adatbázist. Feljegyzem rendszeresen (talán fél évente, majd meglátjuk) a fotográfiai filmek legalacsonyabb árait és pár egyéb releváns tényt. Annak érdekében, hogy az adatok jól összehasonlíthatók legyenek, lefektetek néhány szabályt.

A színes negatív és dia (fordítós) filmek kínálatát teljes mértékben szeretném monitorozni. A fekete-fehér filmekből szerencsére olyan széles a kínálat, hogy ott túl nagy munka lenne minden típust naplózni ezért önkényesen kiválasztottam néhány gyártmányt. Egyelőre nem foglalkozom az ECN2 eljárásban hívható filmekkel, mert azok piacát elég egyedi tényezők befolyásolják. 

Csak olyan árinformációt veszek figyelembe, ami tényleg elérhető. Tehát amikor egy webshop 911 Ft-ért kínál színes negatívot, de "jelenleg nem elérhető" vagy az "aktuális raktárkészletünkről és az árakról érdeklődjön telefonon vagy e-mail-ben!" megjegyzéseket is feltünteti, akkor ignorálom. Viszont belevettem a statisztikába a mennyiségi kedvezményeket, pl. amikor ötös vagy tízes csomagban kínálnak filmeket. Csak a bárki számára elérhető hazai ajánlatok számítanak. Webáruházi és hagyományos bolti ajánlatokat egyaránt figyelembe veszek, amennyire a képességeim és a lehetőségeim engedik.  Különösen fontos adatnak tartom az 1 kockára eső költséget, de ugye a rollfimnél ez nem egy egzakt érték. Itt úgy döntöttem, hogy a 6x6-os felvételhez tartozó 12 kockás kapacitást fogom számításba venni (ez egyfajta észszerű középérték)

Alább az aktuális adatok (2021. december).


Színes negatívok (C-41)


Színes dia (fordítós E-6)



Fekete-fehér negatív


Fekete fehér filmből jelenleg minimum 40 féle kapható, még akkor is ha szigorúan kiszűröm a különböző márkanevek alatt forgalmazott azonos gyártmányokat.

A tanulságok:

Pár hónappal ezelőtt temettük a Fuji Pro 400 H negatívot. Most jól látható, hogy néhány kereskedő túlkészletezte magát, így jelenleg ez a legolcsóbb színes 120-as nega.  

A C200 elvesztette a legolcsóbb film pozícióját és szignifikánsan a Colorplus fölé került, pedig korábban mindig alatta volt.

Ráadásul a Colorplus egy kockára vetítve olcsóbb a fekete-fehér filmeknél is, ami korábban nem volt szokatlan, de az utóbbi 2 évben elképzelhetetlen volt.

Egyéb:

Még kapható újonnan filmes fényképezőgép. Lomós izék 20-27 ezer Ft. körül, Leica-k 1,8 millió körül.

A válság berobbantotta a mozifilmek piacát. Sokan kazettáznak házilag, de lehet "konyhakész" terméket is kapni. Pl. 3990 Ft.-ért 36 kockás 50,250 vagy 500-as érzékenységű minőségi színes filmet, amely ár már az előhívást is tartalmazza. 

Néha elérhető 110-es, másnéven "Pocket" film is. Jelenleg éppen 2990,- Ft-os áron  


(Frissítve 2021.12.25)

Amennyiben valaki hibát fedezne fel a gyűjtött adatokban, kérem írja meg nekem és javítom.

2022. márciusi adatok: link



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések